Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Rapporten/onderzoeksresultaten

Regelmatig worden er onderzoeken gedaan die interessant zijn voor mensen die een bedrijf willen kopen of een bedrijf willen verkopen. Onderstaand vindt u de uitkomsten van verschillende rapporten en onderzoeken die gehouden zijn en betrekking hebben op bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht.


2011

Fiscale wetgeving voor bedrijfsopvolging verstoort concurrentie
Oktober 2011 De fiscale faciliteiten die getroffen zijn voor bedrijfsoverdrachten, verstoren de concurrentie tussen ondernemers. Dat concludeert de fiscaal juriste Mascha Hoogeveen van Tilburg University. Ze promoveert op woensdag 5 oktober op onderzoek naar de kwaliteit van de fiscale wetgeving rond bedrijfsopvolging. Een bedrijfsoverdracht van de ene natuurlijke persoon naar de andere kan leiden tot heffing van inkomstenbelasting, schenk- of erfbelasting en overdrachtsbelasting.

Nederland koploper fusies en overnames
Mei 2011 Nederlandse bedrijven en investeerders doen meer dan de helft van al hun overnames in het buitenland. En omgekeerd zijn buitenlandse kopers in Nederland juist goed voor bijna de helft van alle fusies en overnames. Daarmee is Nederland internationaal koploper op het gebied van grens-overschrijdende transacties.

Slechts een kwart start door bedrijfsovername
Mei 2011 Slechts een kwart van de ondernemers heeft bij de keuze voor het ondernemerschap de overname van een bestaand bedrijf overwogen.

Overnamemarkt groot potentieel voor starter
Mei 2011 Jaarlijks bieden circa 15.000 ondernemers hun bedrijf te koop aan. Ongeveer 90 % van de bedrijfsovernames betreft MKB bedrijven tot negen werkzame personen. Ondanks dit hoge percentage focussen commerciŽle partijen en overheid vooral op startende ondernemers. Een gemiste kans!

Familiebedrijven gebaat bij externe opvolging
Maart 2011 Familiebedrijven staan over het algemeen positief tegenover opvolging door niet-familieleden in de directie en zijn van mening dat het voortbestaan niet in gevaar komt. De familie behoudt echter wel graag de zeggenschap.

Crisis vraagt om herziening waarderingsmodel ondernemingen
Januari 2011 De waarde van ondernemingen wordt onder andere bepaald door de weging van zogenaamde risicofactoren. De recente economische crisis heeft ervoor gezorgd dat een aantal van die risicoís meer dan ooit reŽel zijn geworden. Reden voor BDO Corporate Finance om het standaard waarderingsmodel opnieuw onder de loep te nemen.

Merendeel ondernemers 'maatschappelijk betrokken'
Januari 2011 De maatschappelijke betrokkenheid van ondernemers is groot. Ruim 80% van de ondervraagden draagt een steentje bij aan het verenigingsleven, biedt stagemogelijkheden of gratis inzet van de eigen business. Dagobert Duck blijkt geen populair rolmodel.2010

Economische crisis, een kans om waarde te creŽren
November 2010 De markt van bedrijfsovernames lijkt zich enigszins te herstellen. Driekwart van de ondernemers verwacht dat de waarde van hun onderneming over twee jaar hoger is dan vůůr de economische crisis.

Familiebedrijven onvoorbereid op opvolging
November 2010 Naast onvoldoende voorbereiding op opvolging en familietwisten, toont onderzoek van PwC aan dat Nederlandse familiebedrijven meer last hebben van de recessie dan bedrijven in opkomende economieŽn.

Netwerken. Liever online, maar ook de deur uit
November 2010 Ondernemers netwerken steeds vaker online. Contacten leggen en onderhouden via LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves is populairder dan Ďregulierí netwerken. Want het loont, zo blijkt uit onderzoek van De Zaak en ING Economisch Bureau.

Overnemen van bedrijf is succesvoller dan het starten van nieuw bedrijf
Juni 2010 Bij bedrijfsoverdrachten leggen overheid, wetenschap en adviseurs de nadruk op planning. Terwijl de planning geen voorspeller is voor een succesvol bedrijfsresultaat na overname. Overheid, banken en overnamespecialisten richten zich bij overnames vooral op grotere bedrijven. Terwijl kleine bedrijven na overname beter blijken te presteren dan grote bedrijven.

Familiebedrijvenbarometer 2009
Juni 2010 Ondernemers die een familieoverdracht wensen, hebben vaak een groot vertrouwen in hun zoon of dochter. Ze zijn geneigd zich dusdanig op een familieopvolging te richten, dat andere overdrachtsopties uit beeld verdwijnen.

Economisch verlies door beŽindiging klein bedrijf blijft beperkt
Juni 2010 Het economisch verlies door het beŽindigen van kleine bedrijven in Nederland blijft beperkt. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau EIM in opdracht van minister Van der Hoeven (EZ) heeft uitgevoerd.
Vastgoed en rechtsvorm bepalen slaagkans bedrijfsoverdracht

April 2010 In de komende 5 jaar verwachten meer dan 100.000 ondernemers (15% van alle Nederlandse bedrijven) hun bedrijf te beŽindigen, bijvoorbeeld door te verkopen. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verder toenemen als gevolg van de vergrijzing: 35% van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar.

Aantal familiebedrijven veel hoger dan gedacht
Januari 2010 Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven met personeel (69%) blijkt een familiebedrijf te zijn. Dat percentage is veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen.2009

KvK signaleert gat in de markt bij advisering Bedrijfsopvolging
April 2009 Uit onderzoek blijkt dat de markt voor advisering bij bedrijfsoverdracht, lacunes vertoont. 90 procent van kleine ondernemers (tot 10 personeelsleden) ondervindt problemen bij het overdragen/beŽindigen van hun bedrijf. Waar grote bedrijven de mogelijkheid hebben om meerdere adviseurs in te schakelen, schakelen kleine ondernemers vooral adviseurs in die alleen in de voorbereiding actief zijn.2008

Positionering met huisvesting
April 2008 Uit onderzoek blijkt dat de markt voor advisering bij bedrijfsoverdracht, lacunes vertoont. 90 procent van kleine ondernemers (tot 10 personeelsleden) ondervindt problemen bij het overdragen/beŽindigen van hun bedrijf. Waar grote bedrijven de mogelijkheid hebben om meerdere adviseurs in te schakelen, schakelen kleine ondernemers vooral adviseurs in die alleen in de voorbereiding actief zijn.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites