De waarde van ondernemingen wordt onder andere bepaald door de weging van zogenaamde risicofactoren. De recente economische crisis heeft ervoor gezorgd dat een aantal van die risico’s meer dan ooit reëel zijn geworden. Reden voor BDO Corporate Finance om het standaard waarderingsmodel opnieuw onder de loep te nemen. Aan de hand van een enquête die werd ingevuld door meer dan 150 Nederlandse waarderingsexperts maakte BDO Corporate Finance een aantal fundamentele aanpassingen in het model. Zo ontdekten ze zelfs een nieuwe risicofactor: de factor flexibiliteit.
Een juiste waardering van een onderneming is vooral ten tijde van een overname van cruciaal belang. Martijn Ceelaert, adviseur bij BDO Corporate Finance en verantwoordelijk voor het onderzoek: “Vijf jaar geleden hebben we de voorloper van dit nieuwe model ontwikkeld. De aanleiding was toen dat de markt veel verschillende manieren van waarderen hanteerde, waardoor vraag- en biedprijzen sterk uiteen konden lopen. Uiteindelijk was de ondernemer daar de dupe van. Inmiddels hebben veel waarderingsexperts ons standaardmodel overgenomen. De recente crisis maakt het noodzakelijk onderdelen van het model opnieuw te bezien en waar nodig aan te passen.”
De nieuwe factor flexibiliteit Het BDO-onderzoek onder waarderingsexperts toonde aan dat er een geheel nieuwe risicofactor aan het model moet worden toegevoegd. Ceelaert: “Juist in deze tijden is het voor ondernemingen van belang om flexibel te zijn en dus snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. Flexibele ondernemingen zijn in staat in slechte tijden snel hun productie te verlagen en juist weer op te voeren in een aantrekkende markt. Daarnaast zijn ze in staat snel in te springen op nieuwe trends en noviteiten.” De mate van flexibiliteit kan worden geïdentificeerd aan de hand van de kostenstructuur. Ondernemingen met hoge vaste kosten zijn vaak minder goed in staat snel productie te verminderen zonder dat dit gepaard gaat met aanzienlijke extra kosten. Ook kan gelet worden op de aanwezigheid van contracten die afname en leveranties afdwingen. Ten slotte is de opbouw van het personeelsbestand (hoeveelheid vaste werknemers versus uitzendkrachten) ook een belangrijke indicator voor de flexibiliteit van de onderneming.
Overige factoren onverminderd belangrijk Naast de nieuwe risicofactor is uit het onderzoek van BDO Corporate Finance gebleken dat de overige zes reeds bekende risicofactoren, zoals de afhankelijkheid van management, afnemers en leveranciers, nog steeds in belangrijke mate van toepassing zijn. Een onderneming die in sterke mate afhankelijkheid is van één persoon, loopt risico als deze persoon onverhoopt wegvalt. Ditzelfde geldt voor afnemers en leveranciers. Bij kleinere ondernemingen zullen deze afhankelijkheden over het algemeen groter zijn dan bij grotere ondernemingen. Overige belangrijke risicofactoren zijn het hebben van een goed track record, spreiding van ondernemingsactiviteiten en toetredingsbarrières tot de markt waarin de onderneming opereert. Indien het een ondernemer lukt om deze risicofactoren te beperken, zal dit een positief effect hebben op de waarde van de onderneming. Naar aanleiding van het onderzoek is de onderlinge verdeling in mate van belangrijkheid voor deze factoren licht aangepast.
De dagelijkse praktijk Het onderzoek van BDO Corporate Finance is uitgevoerd middels een uitgebreide enquête onder waarderingsexperts in Nederland. Ceelaert: “Op basis van deze input is het nieuwe model ontwikkeld dat BDO Corporate Finance in de dagelijkse praktijk zal gaan gebruiken en het mogelijk maakt een betere inschatting te maken van de waarde van een onderneming. Veel van de benaderde waarderingsexperts gebruikten reeds het oude model en zullen nu ook kunnen profiteren van de vernieuwde inzichten in het nieuwe model.”
Meer info? Neem contact op met:
drs. M.C.M. (Martijn) Ceelaert Martijn.ceelaert@bdo.nl of bel naar: 030 – 2849851
drs. J.J.H. (Jeroen) te Wierik jeroen.te.wierik@bdo.nl of bel naar: 030 – 2849872
|