Naast onvoldoende voorbereiding op opvolging en familietwisten, toont onderzoek van PwC aan dat Nederlandse familiebedrijven meer last hebben van de recessie dan bedrijven in opkomende economieën.
Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en directieleden van familiebedrijven bereiden zich onvoldoende voor op hun opvolging en op familietwisten. Minder dan de helft van de familiebedrijven heeft een concreet opvolgingsplan klaarliggen en slechts een kwart heeft daadwerkelijk een opvolger gekozen. Dat blijkt uit ‘Kin in the Game’, het tweejaarlijkse onderzoek van PwC onder 1.600 dga’s en directieleden van familiebedrijven in 35 landen.
Opvolgingsplanning Nadat de crisis veel managementaandacht heeft gevraagd, zullen opvolgingsvraagstukken de komende jaren weer bovenaan de agenda van veel aandeelhouders en besturen prijken. Jac Veeger, partner bij PwC en adviseur voor private companies: ‘Om een soepele opvolging te verzekeren, zullen familiebedrijven nauwgezetter aan opvolgingsplanning moeten doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bepalen van objectieve criteria op basis waarvan beoordeeld kan worden wie klaar is om de teugels over te nemen. Ondernemingen die zorgen voor een krachtig, zelfstandig opererend management zijn het beste in staat om de onderneming in de familie te houden.’
Conflicthantering Het familiebedrijven-onderzoek van PwC toont aan dat slechts 29% van de bedrijven procedures heeft hoe om te gaan met het oplossen van zakelijke twisten. Onverstandig, vindt Veeger: ‘Het belang van een protocol over conflicthantering is essentieel. Onenigheden over geld en opvolging hebben invloed op de wijze waarop de zaak wordt geleid. Hoe gezonder de familierelaties hoe groter de kans op een gezond bedrijf.’
Krediet verkrijgen moeilijker Uit het PwC-onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de familiebedrijven geld zou moeten lenen op het moment dat ze extra geld nodig hebben voor de korte termijn. Ondernemers dienen er rekening mee te houden dat het verkrijgen van krediet in de nabije toekomst moeilijker wordt. Onder het Basel III-akkoord – ontworpen om de financiële sector te versterken – worden de kapitaalvereisten voor banken verhoogd. Deze afspraak zal naar verwachting leiden tot een hogere prijs van krediet en meer schaarste.
Vraag afgenomen Opvallend is verder dat de Nederlandse familiebedrijven fors meer last hebben gehad van de recessie dan bedrijven in opkomende economieën. In de laatste 12 maanden zag de helft van de Nederlandse familiebedrijven de vraag naar hun producten en diensten afnemen. 32% zag een bescheiden groei en 16% een significante groei. Ook de winstontwikkeling bij Nederlandse familiebedrijven blijft achter op de wereldwijde trend.
Download een pdf van het rapport Kin in the game: PwC Family Business Survey 2010-2011. Het rapport is te downloaden via de website van PwC.
|