Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Bedrijf kopen of verkopen in 2010?

Het jaar waarin de recessie toesloeg. Zo zal 2009 veel mkb’ers bijblijven. De crisis diende zich bijna zonder waarschuwing aan en raasde als een wervelwind door de wereldeconomie. Naast de banken en multinationals waren ook ondernemers uit het mkb er natuurlijk niet op voorbereid en voor velen zijn de gevolgen ook dit jaar pijnlijk voelbaar.

Het meest getroffen zijn mkb-ondernemingen die in grote mate afhankelijk zijn van investeringen uit de industrie, de bouw en van aankopen door de consument. ‘Hand op de knip’ is het devies in deze barre tijden. De sector ‘onderhoud en reparaties’ daarentegen heeft de handen vol. En zo zijn er meer positieve uitzonderingen.

Bedrijven met relatief veel vreemd – door de bank verstrekt – kapitaal, staan minder sterk. Rentekosten wegen extra zwaar. En als de omzet tegenvalt, reduceert de bank vaak de kredietfaciliteit.
Ondernemers die hun bedrijf met eigen vermogen kunnen financieren, staan een stuk sterker. Als zij over zowel een kwalitatief goed product of dienst als over een goede organisatie beschikken, dan zijn deze bedrijven de ‘survivors’ van morgen.

Dit jaar kopen of verkopen?
Veel mkb’ers zijn ouder dan 60, en dan wordt het toch wel tijd om serieus aan de bedrijfsopvolging te denken. Maar als door de recessie je bedrijf een stuk minder waard is geworden, zal men zich afvragen: is het nu wel het juiste moment om mijn bedrijf te verkopen? Want kopers hebben gewoon minder over voor een bedrijf. Oorzaken: lagere omzetten, minder cashflow en twijfel over de toekomst.
En banken komen niet of veel minder snel met financiering over de brug. Het is eigenlijk een paradox: het mkb, de motor van de economie, betekent voor banken een hoge risicofactor.

Dit betekent dat kopers en verkopende ondernemers meer moeten bijdragen om de gewenste deal mogelijk te maken. Kopers zullen meerr risicodragend kapitaal en zekerheden moeten leveren en van verkopende partijen wordt in toenemende mate verlangd om met een aan de bank achtergestelde lening in hun te verkopen bedrijf te blijven zitten.

Verkopende ondernemers zijn hier vanzelfsprekend niet blij mee. Hun bedrijf brengt minder op en dan moeten ze ook nog eens meefinancieren en een groter risico nemen dan de bank. Daar had men natuurlijk niet op gerekend. Wat doet de verkopende partij dus? Die overweegt nog enige jaren door te werken, in de hoop de resultaten te verbeteren en zodoende de opbrengst van de bedrijfsoverdracht op te vijzelen.

BusinessPartner krijgt dagelijks, en in toenemende mate, aanvragen van kandidaat-kopers. Het zijn starters of ondernemers die zich niet laten afschrikken door ‘Recessie 2009’. Zij zijn wel kritischer bij de selectie en de beoordeling van aan te kopen bedrijven. Terecht. De risico’s zijn duidelijk: banken financieren moeilijker, de koper moet meer inbrengen, en wat brengt de toekomst.

De markt van bedrijfsoverdracht zal naar wij verwachten in 2010 gaandeweg beter worden. De bedrijfsresultaten in het mkb zullen nog niet direct significant stijgen, dus de bedrijfswaardes en financieringen blijven bottlenecks. Verkopende ondernemers zullen langzamerhand accepteren dat de onderneming waar ze zich hun leven lang intens voor hebben ingezet, minder opbrengt dan ze voor ogen hadden.
De sterkere bedrijven zullen de orders zien toenemen; de prognoses zullen verbeteren. De kopersdatabase van BusinessPartners neemt dagelijks toe. Voor de overdracht van goede bedrijven blijven wij optimistisch: Kopers genoeg !

Meer columns lezen?




Pleun BakkerPleun Bakker is eigenaar van Business Partners BV.
BusinessPartners werd in 2000 opgericht door Pleun Bakker.
BusinessPartners bemiddelt bij de aan- en verkoop van bedrijven op No Cure No Pay basis.
Tevens objectieve waardebepalingen en bedrijfsanalyses.
Inmiddels heeft BusinessPartners tien vestigingen door het gehele land.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Business Partners op 043-3259044 of via mkb@bedrijfsbemiddeling.nl

Logo



Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites