Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Zo wordt de bank enthousiast voor uw overnameplannen

OK, u heeft de knoop doorgehakt. U wilt een bedrijf overnemen. Logische vraag die zich dan direct aandient: hoe gaat dat betaald worden? Hoeveel geld steekt u er zelf in en hoeveel moet er gefinancierd worden met een krediet?
En de meest belangrijke vraag: hoe overtuigt u de bank, zodat deze bereid is met een krediet over de brug te komen?

Van cruciaal belang is dat u eigen geld kunt inbrengen. Ga er vanuit dat de bank eist dat u minimaal 20% van de overnameprijs aan eigen middelen kunt ophoesten.
Kandidaat-overnemers kunnen vaak niet aan deze eis te voldoen. U kunt dit probleem op een aantal manieren oplossen:

- Aankloppen bij fools, friends, and family. Dit zijn familie en vrienden die in u en uw project geloven en bereid zijn om u financieel te steunen.

- De verkoper om een vorm van achtergestelde lening vragen: een vendor loan. De kans is echter groot dat hiervoor niet alleen een fikse rentevergoeding voor zal worden gevraagd, maar ook een bankgarantie. Dat betekent voor de bank hetzelfde risico als het verstrekken van een lening, en zal dus om bepaalde zekerheden vragen.

- Dan zijn er ook nog venture capitalists. De laatste jaren zijn tal van fondsen opgericht die actief op zoek zijn naar interessante investeringsmogelijkheden.

- Denk tot slot ook eens aan de overheid. Deze heeft ook grote inspanningen gedaan om ondernemerschap te stimuleren.

Gelóóf in uw businessplan!
Een tweede cruciale factor om de bank ‘mee’ te krijgen: een goed opgebouwd businessplan waar u voor de volle honderd procent achterstaat. U moet immers de bank overtuigen van uw betrouwbaarheid, professionalisme en laten zien dat u de overname gedegen hebt voorbereid.

Dat kan alleen als uw plan professioneel is opgemaakt én u erin slaagt het met passie te presenteren. Pakt u dit halfslachtig aan, vergeet het dan maar.

Uit uw businessplan – waarvan u het beste een aantal versies kunt maken (normaal, best case en worst case) – moet blijken dat er in de toekomst voldoende cash flow zal zijn. Dit is nodig om de kredieten terug te kunnen betalen zonder de vennootschap te zwaar hypothecair te belasten, zodat er ook nog ruimte blijft voor de noodzakelijke vervangings- of uitbreidingsinvesteringen.

De manier waarop u de overname wilt structureren en financieren, moet zeer grondig zijn uitgewerkt. Hierbij zijn verpandingen van aandelen niet voldoende. Deze aandelen zijn niet-beursgenoteerd en niet makkelijk extern verkoopbaar. En het is ook nog maar de vraag wat de aandelen waard zijn in het geval van gedwongen realisatie. De vennootschap kan op dat moment er zo slecht voor staan dat de waarde van de aandelen gedecimeerd wordt.

De meeste banken nemen daarom geen genoegen met een financieringsstructuur waarbij het krediet gedurende jaren loopt op alleen verpanding van de aandelen.
Uiteraard kunnen ook andere zekerheden worden aangeboden, zoals een persoonlijke borgstelling van de aandeelhouder, een zekerheid op zijn privéwoning of ander onroerend goed in privébezit.

Financiering is maatwerk
Het mag duidelijk zijn. Er komt nogal wat kijken bij het ‘in elkaar draaien’ van een overnamefinanciering. Het is maatwerk. Een onafhankelijke specialist kan hierbij uitkomst bieden. Die weet precies wat de mogelijkheden zijn en bij welke bank u moet zijn.

Meer columns lezen?



Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0513 656877 of via info@credion.nl


Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites