Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Bedrijfsopvolging, maar dan anders

Soms moet je buiten de gebaande paden treden om succes te hebben. Dit uiteraard wel binnen de wettelijke kaders, want we hebben allemaal gezien hoe het Armstrong is vergaan. Hij lapte jarenlang stelselmatig de dopingregels aan zijn laars, wist dit lang verborgen te houden, maar viel kortgeleden toch door mand.

Maar binnen de regels blijven betekent niet dat je niet creatief met de regels om mag gaan. Een voorbeeld daarvan is een variant voor de bedrijfsopvolging binnen familieverband. Min of meer gebruikelijk is de volgende route: vader heeft een mooi bedrijf opgebouwd en zijn zoon is de opvolger. Als vader stopt neemt de zoon alle aandelen in de werkmaatschappij over. Vader blijft het bedrijfspand vanuit zijn holding aan de werkmaatschappij verhuren.

Op het eerste gezicht lijkt hier niets aan de hand, maar bij overlijden van vader blijkt het tegendeel. Door de gekozen BV-structuur kan de familie geen beroep doen op de buitengewoon gunstige ‘bedrijfsopvolgingsfaciliteit’ (ofwel de ‘BOF’). Deze faciliteit bestaat uit twee onderdelen:
- De eerste is een belangrijke doorschuifregeling in de Wet inkomstenbelasting 2001. Hierdoor wordt directe heffing van 25% inkomstenbelasting over de meerwaarde in de aandelen in de holding voorkomen.
- De tweede is een vrijstelling in de Successiewet: de verkrijging van aandelen tot een waarde van € 1.006.000 is volledig vrijgesteld van erfbelasting. Daarboven geldt de vrijstelling voor 83% van de waarde.

Maar de BOF is slechts van toepassing op bedrijfsvermogen. En daar gaat het fout in het voorbeeld. Een BV die slechts een bedrijfspand verhuurt aan de werkmaatschappij van de zoon doet aan ‘normaal vermogensbeheer’ en exploiteert geen bedrijf. De aandelen in die BV en daarmee ook de waarde van het bedrijfspand vallen dus niet onder de BOF.

Hoe kan dit anders?
De vraag is of dit beter kan. Welnu, dat kan en het is nog betrekkelijk eenvoudig ook. Maar je moet, ik heb het al gezegd, de gebaande paden wel verlaten. De holding van vader moet niet alle aandelen in de werkmaatschappij overdragen aan de zoon, maar maximaal 95%. Vader houdt hierdoor, via zijn holding, een ‘aanmerkelijk belang’ in de werkmaatschappij. Op het eerste gezicht is er weinig verschil met de gebruikelijke route, maar fiscaal ligt dat volledig anders. Het bedrijfspand wordt nu voor 100% gezien als bedrijfsvermogen! Hierdoor is bij overlijden van vader de buitengewoon gunstige BOF wel van toepassing. Uiteraard zijn er nog wel meer voorwaarden, maar de boodschap is helder: bedrijfsopvolging is maatwerk, waarbij met creatief gebruik van de spelregels enorme voordelen behaald kunnen worden. Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet om mij te mailen.

Meer columns lezen?



Frank van EeFrank Kerkhof is fiscalist bij Alfa Fusies en Overnames B.V.

Alfa Fusies en Overnames is de corporate finance praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs. Een landelijk werkende accountants- en adviesorganisatie met ruim 30 kantoren en 800 medewerkers. Alfa Fusies en Overnames is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding en waardebepaling van ondernemingen. De dienstverlening van Alfa Fusies en Overnames omvat verder het bewaken van de juridische en fiscale randvoorwaarden tijdens het overnametraject. Daarnaast kan Alfa Fusies en Overnames u helpen bij het Logo arrangeren van (overname)financieringen en het uitvoeren van een due diligence onderzoeken. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column dan kunt u contact opnemen met Frank Kerkhof op 088-2533202 of via fkerkhof@alfa.nl.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites