Daar is hij weer …. de adviseur met alle wijsheid in pacht. Een juiste conclusie, echter deze adviseur is zelf ook ondernemer geweest waarbij hij voor zijn eigen onderneming bedrijven heeft aangekocht en verkocht. Daarmee wil ik aangeven dat het verhaal meer dan waar is.
Hoe vaak zie je niet dat bij de verkoop - of aankoop - van een onderneming partijen niet, of niet gelijkwaardig, zijn voorbereid. Dit leidt meestal ergens in het verkoopproces tot een punt waarbij de verkoop kan overgaan. Dat is jammer, helemaal wanneer beide partijen er feitelijk wel uit zijn en elkaar de verkoop gunnen.
Wat wij vaak zien is dat het bij de eigen inbreng in het financieringstraject fout gaat. Koper en verkoper hebben dan een conflicterend belang richting de financier.
Met klem wil ik daarom benadrukken om het verkoop- en aankoopproces goed voor te bereiden. Neem er de tijd voor! De onderstaande facetten moeten daarbij aan het licht komen:
- Fiscaliteiten; - Personeel; - Crediteuren; - Debiteuren; - Structuur; - Financiering.
Ten aanzien van het laatste aspect “Financiering” is het voor zowel de verkoper als de koper van belang om dit goed voor te bereiden. Voor de verkoper geldt: - Wil ik het bedrag ineens? - Ga ik akkoord met een earn-out? - Wil ik er geld in laten zitten?
Voor de koper geldt: - Heb ik genoeg eigen geld? - Welke financieringsaspecten spelen een rol bij een kredietaanvraag? - Ken ik mensen die risico kapitaal willen verstrekken? - Hoe werkt het werken met risicokapitaal?
Emotie speelt ook een rol Naast bovenstaande aspecten speelt emotie van de verkopende ondernemer ook een belangrijke rol. Niet alleen de prijs is voor de verkopende ondernemer belangrijk, maar ook dat er een klik is tussen koper en verkoper. Emoties zijn nu eenmaal niet uit te schakelen. Zeker niet bij de overnamen van je eigen opgebouwde onderneming. Je verkoopt immers een stukje van jezelf.
Mijn advies: neem als verkopende partij een expert in de arm om je bij te laten staan tijdens de onderhandelingen met de potentiële koper. Je staat er dan niet alleen voor, en je kunt als verkoper dan ook je emotie in het proces leggen. De expert is er om alles in goede banen te leiden en te voorkomen dat er overhaaste beslissingen worden genomen.
Meer columns lezen?
Marcel Doornbos (Credion Assen) is franchisenemer van het financieel adviesbureau Credion Nederland.
Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met meer dan 25 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. Credion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0592 - 820 002 of via assen@credion.nl
|
|