Horizontaal Toezicht (HT). Wel eens van gehoord? Het is een controlesysteem van de fiscus, dat wordt gebruikt om na te gaan of bedrijven fiscale regels naleven. HT speelt ook een rol in de overnamepraktijk en kan voordeel opleveren. Tenminste, als u de spelregels goed toepast.
Wat houdt HT in? Als uw bedrijf onder HT valt, krijgt u in principe niet meer te maken met controles van de Belastingdienst. De fiscus vertrouwt er dan op dat u, of uw accountant, zelf alle fiscaal relevante gebeurtenissen bij de fiscus meldt. Bij HT staan vertrouwen, transparantie, gelijkwaardigheid en erkenning van wederzijdse belangen centraal. Ook dienen u en uw accountant aan kwaliteitseisen te voldoen; u moet fiscaal ‘in control’ zijn.
Aan HT zijn drie belangrijke voordelen verbonden: zekerheid, snelheid en imago. Door deel te nemen aan HT weet u (nagenoeg) zeker dat u geen belastingcontroles meer krijgt en dat uw aangiftes en verzoeken voor overleg over fiscale issues snel door de fiscus worden afgewikkeld. Bovendien staat u bekend als iemand die de regelgeving correct naleeft. Daarbij is het - gelukkig - nog steeds zo dat u fiscaal optimale standpunten kunt innemen mits u die op voorhand overlegt met de fiscus.
Wat betekent Horizontaal Toezicht bij bedrijfsovernames? Als u uw onderneming verkoopt, worden de voordelen van HT snel duidelijk. De koper loopt niet het risico te worden geconfronteerd met fiscale ‘ellende’ van voor de overname en u staat bekend als een transparant, professioneel bedrijf. Bij een boekenonderzoek zal de reikwijdte van de onderzoekende account op fiscaal vlak zich dan ook veelal kunnen beperken tot inzage in de HT correspondentie én een controle of ook inderdaad alle fiscale issues zijn voorgelegd.
De koper zal overigens wel altijd zélf willen vaststellen hoe u met HT bent omgegaan.
Als u een bedrijf overneemt, moet u met meer zaken rekening houden. We gaan even uit van de situatie dat de koper wél en de verkoper níet onder HT valt. Als u als koper HT toepast en de verkoper niet, kan dat betekenen dat u risico’s, die aan het licht komen tijdens een overnameonderzoek, moet melden als de koop doorgaat Dat is niet het geval als er geen sprake is van HT.
Dat kan betekenen dat fiscale risico’s sneller aan het licht komen en dat kan weer gevolgen hebben voor de verkoper. Het is goed om daar al in een vroeg stadium van het overnameproces bij stil te staan. Het is dus raadzaam om direct bij de verkoper te melden dat u onder HT valt en dat de kans bestaat dat u alle risico’s tijdens een overnameonderzoek zult (moeten) melden. Daarmee voorkomt u een discussie met de verkoper – en zijn advocaat over het al dan niet te veel melden van risico’s bij de fiscus.
Horizontaal Toezicht en Overnames; een afweging Of u nu als verkoper of als koper onder HT valt, in beide gevallen biedt dit systeem voordelen. Zekerheid over fiscale gevolgen in een toch al complex proces als bedrijfsovername, is zeer gewenst. Mocht u nog niet onder HT vallen, bespreek dit dan met uw accountant zodat ook een verkoop van uw bedrijf of de aankoop van een bedrijf daarmee gebaat kan zijn. Als bij één van de partijen HT aan de orde is, zorg er dan voor dat daarmee goed wordt omgegaan.
Meer columns lezen?
Sven Verbruggen is fiscalist bedrijfsoverdrachten bij Van Oers Corporate Finance
Van Oers Corporate Finance is sinds de oprichting in 1998 uitgegroeid tot één van de grotere organisaties op het gebied van fusie- en overnamebegeleiding. Jaarlijks begeleiden wij bij circa 30 tot 40 nationale en internationale transacties. Van Oers Corporate Finance staat voor deskundige adviseurs en betrouwbare begeleiding bij bedrijfsoverdrachten, ondernemingswaarderingen en financieringsaanvragen. Onze werkwijze kan worden samengevat met de kernwoorden betrokken, daadkrachtig en oplossingsgericht.
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Sven Verbruggen op 076 530 38 38.
|
|