Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Check de haalbaarheid van jouw Management Buy In

Heel vaak wordt de vraag gesteld welk percentage van de MBI-kandidaten er daadwerkelijk in slaagt om een overname te realiseren. Het antwoord daarop is niet zo interessant, want het hangt er maar net vanaf met welke groep je jezelf wilt vergelijken. Met iedereen die in de kroeg zegt dat hij ondernemer wil worden? Of met de groep die de condities heeft ingevuld om een overname daadwerkelijk realiteit te laten worden?

Je hebt de eigenschappen en drijfveren om ondernemer te worden. En je schrijft een duidelijk zoekprofiel voor de onderneming, want om het juiste bedrijf te vinden moet je weten wat je zoekt, anders zul je het niet vinden.
Daarnaast zijn er voorwaarden die van groot belang zijn, die bepalen of je overname wel of niet slaagt.
• Als je relatie of huwelijk je het meeste waard is, dan is steun van het thuisfront een harde voorwaarde. Het is niet mogelijk om risico te gaan nemen als je partner dat absoluut niet wil. Het is niet mogelijk om veel tijd en energie aan je onderneming te besteden, wanneer je partner wenst dat je een substantieel deel van je tijd in huishoudelijke taken of de kinderen investeert. Wat dat betreft is het ondernemerschap een – naar Nederlandse maatstaven – beetje egocentrische manier van leven, en daar heb je wel een passende partner bij nodig.
• Financieel moet je ook een investering kunnen doen. Een bank wenst financiële betrokkenheid van jou als nieuwe eigenaar en vraagt bijvoorbeeld om je spaarmiddelen en overwaarde van je woonhuis in te zetten. Hoeveel je zelf moet investeren, is afhankelijk van de overnamesom van het bedrijf en andere financieringsmogelijkheden. Er is geen vuistregel voor te geven, het is maatwerk. Kern van de oodschap is dat je zonder geld geen bedrijf kunt overnemen en dat je hoe dan ook zelf financieel risico zult lopen. Er zit ook een voordeel aan financieel risico lopen: je wordt er heel alert van, wakker, en creatief, en je gaat het beste uit jezelf halen. Slapen is geen optie meer en je gaat er ook écht van leven

Voorwaarden
Tot slot nog enkele voorwaarden voor het slagen van een overname:
• Je moet een realistisch beeld hebben van je eigen toegevoegde waarde voor een bedrijf. Dit wordt een belangrijk argument voor het overtuigen van de verkoper en de bank, en daarna ook naar het personeel en de klanten. Als je weinig specifieks hebt toe te voegen aan het bedrijf, dan heb je er niets te zoeken. ‘Brede ervaring in managen’ is te vaag. Ook het feit dat je zoon bent van de oude eigenaar overtuigt tegenwoordig niet voldoende.
• Je moet tijd hebben of maken om met een intensief overnametraject bezig te zijn. Je doet dit er niet ‘even in de avonduren en weekenden bij’.
• Focus en doorzettingsvermogen zijn een vereiste. Je moet het lange traject stap voor stap doorwerken, met oog voor de kwaliteit van elke stap, en niet alleen de blik richten op een snel eindresultaat. Ga goed voorbereid elke volgende stap in! Reken erop dat het traject van de overname één tot twee jaar duurt. Al die tijd moet je goed je focus erop kunnen houden. Dit blijkt bij MBI-kandidaten één van de belangrijkste struikelblokken te zijn.
• Je moet eigenwijs zijn, maar niet té. Sta wel open voor gefundeerde adviezen van deskundigen. Of wil je het wiel zelf weer gaan uitvinden? Op het juiste moment de juiste deskundigen inschakelen zorgt voor een voorspoedige voortgang en voor de beste condities en garanties in je uiteindelijke koopcontract.



‘Stockdale-paradox’
Een laatste indicatie over de voorwaarden en eigenschappen die nodig zijn om de eindstreep te halen, vind je in het boek ‘Good to Great’, van Jim Collins. Hij noemt dit de ‘Stockdale-paradox’, naar Admiraal James Stockdale. Deze was tijdens de Vietnamoorlog de hoogste Amerikaanse militair in het krijgsgevangenkamp ‘Hanoi Hilton’. Hij werd er vele malen gemarteld. Stockdale heeft uiteindelijk de oorlog overleefd. Collins vroeg tijdens een intensieve ontmoeting met Stockdale welke krijgsgevangenen het niet redden. “O, de optimisten natuurlijk!”, antwoordde Stockdale. Hij noemde dit een belangrijke les. “Verwar het geloof dat je uiteindelijk zult overwinnen, nooit met de discipline om de harde realiteit van dat moment onder ogen te zien, wat dat dan ook is.”

Denk dus niet dat je overname wel zal meevallen, want dan programmeer je je hoofd en je verwachtingen verkeerd. Dan ervaar je elke hobbel onderweg als een tegenvaller, en laat je na vele tegenvallers uiteindelijk de moed zakken. De hobbels horen er gewoon bij en moeten één voor één genomen worden.

Deze column komt uit het boek ‘De overname – een heldenreis’?
Meer columns lezen?


Marjon De Stefano-Poulus werkt sinds 2006 als zelfstandig adviseur en coach vanuit haar bureau Via-Vista voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Bij de meeste van haar klanten speelt het thema van een aanstaande wisseling van eigendom en management van het bedrijf. "Het is mijn rol om de betrokkenen voor te bereiden op alle facetten die hierbij aan de orde komen. Dit zijn niet alleen de zakelijke facetten, maar juist ook de persoonlijke en – indien van toepassing – de aspecten van het familieverband".



Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites