De kredietcrisis bemoeilijkt de overname van familiebedrijven. Anders dan gebruikelijk, is de financiering van een overname niet langer (alleen) een probleem aan koperszijde. Dit stelt Kirsten van der Zwan, advocaat bij Pellicaan Advocaten.
Als gevolg van de kredietcrisis en de recessiedreiging neemt het aantal potentiële kopers af en zijn de gebruikelijke (bancaire) financieringen niet of beperkt mogelijk. De DGA (verkoper) moet waken voor een irreële verkoopprijs en zich veel meer inspannen om zelf een geschikte koper geïnteresseerd te krijgen. Geen koper betekent geen veiligstelling van de oude dag en doorwerken of een noodgedwongen stop van de onderneming.
Volgens Van der Zwan moet de DGA een meer actieve rol nemen in het overnametraject. Hij moet zich veel meer bewust worden van zijn eigen positie en die van de onderneming. Als de DGA zijn bedrijfsopvolging wil regelen, dan moet hij meedenken met de koper over de financiering. ‘Een verkoper kon tot voor kort het financieringsprobleem bij de koper leggen. De verkopende partij is echter beter dan de koper in staat om de bank ervan te overtuigen dat de gevraagde financiering een solide investering is’, aldus van der Zwan. Van der Zwan pleit daarom voor een standaard uitvoering van de vendor due diligence door de DGA bij de verkoop van zijn bedrijf. De vendor due diligence brengt de te verkopen onderneming op financieel, juridisch en fiscaal gebied in kaart. Hetgeen geen overbodige actie is nu de kredietcrisis op deze gebieden het beeld binnen een onderneming drastisch kan veranderen.
De vendor due diligence helpt de DGA om de onderneming verkoopklaar te maken, vergemakkelijkt het opstellen van een uitgebreid informatiememorandum en verschaft informatie die nodig is om op een creatieve manier met het financieringsprobleem van de koper mee te denken. Met behulp van de vendor due diligence onderscheidt de DGA zich van anderen. Hij bepaalt zelf welk type koper bij hem past en versnelt het overnametraject.
|