Als het om bedrijfsoverdrachten gaat, kent Wout van der Goot het klappen van de zweep. Bij een grote bank was hij tien jaar expert in dit soort ingrijpende processen. Tegenwoordig deelt hij zijn kennis als zelfstandig adviseur. “Je kunt op een bedrijfsoverdracht niet oefenen, het moet meteen goed gaan.”
Wout heeft het al vaak genoeg meegemaakt: levensvatbare ondernemingen die door een slechte voorbereiding in de overdrachtsfase tóch ten onder gingen. “Dat heeft te maken met de terughoudendheid bij het inhuren van externe expertise”, zegt Van der Goot. “Maar ook met een zekere angst om je serieus met een overdracht bezig te houden.”
Vanwaar die benauwdheid? “Overdragen betekent: afscheid nemen. Je gaat iets verliezen waar je jarenlang je ziel en zaligheid in hebt gelegd. Niet zo vreemd dat ondernemers daar tegenop zien. Maar op zeker moment moet je je wel gaan oriënteren.”
Er zijn deskundigen die beweren dat je al bij de start moet hebben nagedacht over de overdracht… “Dat is wel erg stijf geredeneerd! Als je op een punt bent waarop je denkt: ‘ik doe dit nog een jaar of tien’, dan is het verstandig om bij een overdracht stil te staan. Wat moet er allemaal gebeuren, wat zijn de mogelijkheden, wat kan ik zelf doen?”
Wat kan een ondernemer zelf doen? “Die moet vooral beseffen dat overdragen iets anders is dan een bedrijf runnen. Het is een vak apart – er komt zoveel bij kijken.”
En fouten zijn kostbaar… “Voor veel ondernemers is het bedrijf de pensioenbasis. Je moet er dus zoveel mogelijk uit zien te halen. Vaak genoeg heb ik meegemaakt dat er nodeloos kapitaal is weggegooid omdat fiscale regels over het hoofd werden gezien. Neem bijvoorbeeld de bedrijfsopvolgingsfaciliteit; die is zo’n beetje elk jaar aangepast. Dat moet je wel weten.”
Zonder goede adviseur lukt dat niet? “Je moet van alle markten thuis zijn: fiscaal, juridisch, financieel. Dus nee, je kunt niet zónder. Maar ik snap de vrees wel van veel kleine ondernemers: je schakelt een adviseur in, je wisselt drie woorden en daar is de eerste factuur al. Ze menen al snel dat ze zich een specialistisch advies helemaal niet kunnen veroorloven. Maar neem nu een goed advies dat gericht is op het realiseren van meerwaarde voor de onderneming; dat mag best wat kosten. Wel is het raadzaam om er vooraf goede afspraken over te maken.”
Digitale marktplaatsen wekken de suggestie dat je wél helemaal zelf de overdracht kunt regelen… “Ja, maar onherroepelijk breekt het moment aan dat je behoefte hebt aan een professioneel klankbord en dito advies. Bij o.a. Ondernemingsbeurs.nl hebben ze dat goed door; dat is een trefpunt op internet dat sterk leunt op de kennis en kunde van adviseurs. Bij een aantal van hen ben ik persoonlijk langs geweest. Het zijn absoluut partijen die beschikken over de juiste professionele expertise rond het overdrachtsproces. Het prettige van Ondernemingsbeurs.nl is dat je de mogelijkheid hebt om vanuit de anonimiteit van internet door te schakelen naar de persoonlijke dienstverlening van de adviseurs. En nogmaals: die heb je nodig. Feit is: je kunt op een bedrijfsoverdracht niet oefenen. Je krijgt maar één kans. Het moet meteen goed gaan.”
Bent u op zoek naar een goede adviseur? Kijkt u dan eerst eens op de adviseurspagina van Ondernemingsbeurs.nl
|